onsdag 8. januar 2014

Godt nyttår! Gode forsetter! Og god leverpostei!

Så var januar her nok en gang! Og vi overlesses i annonser og artikler som skal love oss strammere mager, hvordan bli kvitt «julefettet», hvordan vi skal bli flinkere, sunnere, sprekere, tynnere, bedre kjærester og bedre foreldre, og ikke minst hva vi bør kjøpe NÅ for å spare masse penger.

Bilde fra besøk på Duggurd, www.duggurd.no

Jeg personlig kjenner jeg er drittlei av å skulle bli fortalt av media hva jeg bør og må gjøre til enhver tid. Så for 2014 har jeg det som kan se ut som særdeles enkle forsetter.

Jeg skal fortsette veien mot bedre helse ved hjelp av tradisjonsmaten.

Jeg skal handle mindre.

Jeg skal følge hjertet mer, og bruke tiden min på det jeg liker, ikke det jeg i følge samfunnet ellers bør bruke den på.

Jeg skal våge! Jeg skal våge å velge etter hjerte.

Jeg skal si mer nei.

Lett i teorien? Tipper det blir verre i praksis. Men så lenge jeg prøver skal jeg være fornøyd, for et annet forsett er å slutte med selvkritikken!
Vi mennesker er altfor flinke til å være selvkritiske. Vi våger ikke, for vi er så redde for å feile at det er bedre ikke prøve i det hele tatt. Derfor er jeg veldig glad for prosjektet KVINNEKROPP. Her finner du all verdens forskjellige kropper med tilhørende historier, og det er så godt å se at vi er forskjellige! Vi trenger ikke sammenligne oss med noen andre enn oss selv, og om vi gjør det er det langt enklere å være fornøyd! Jeg har i hvertfall stor glede av å følge med her, og jeg håper denne siden kan virke motiverende for alle unge jenter der ute som bekymrer seg for ikke å være fysisk gode nok. Stor tommel opp til damene bak bloggen, og ikke minst til alle som stiller opp med bilder og historier!

Så var det det å si nei. Nei til alt som man strengt tatt ikke vil, til alt av energityver. Jeg skal slutte å være så forbasket pliktoppfyllende, for verden går ikke under om jeg sier nei og gir litt mer faen. De fleste gangene merkes det nok ikke i særlig grad engang at jeg gjør det. Så å mer nei kan nok høres negativt ut, men det vil tilføre positive ting, det er jeg overbevist om.

Jeg skal definitivt handle mindre. Når jeg ser rundt meg blir jeg oppgitt over hvor mange ting vi har. Jeg vil virkelig ikke være en del av forbrukssamfunnet lenger, så nå skal det skjerpes inn på alle områder.

Hva angår helsen så går det sakte men sikkert fremover. Desember har vært en kulinarisk reise, og jeg har storkost meg på kjøkkenet. Hjemmespeket fenalår, pinnekjøtt og spekepølser, kokt tunge, leverpostei, hodesylte og kokosmakroner. Her har nytelsene gått ned på høykant, den ene etter den andre! 
Og vet dere, jeg føler meg langt mer tilfreds, både psykisk og fysisk, etter å ha fråtset i slik mat!
Så det skal jeg definitivt fortsette med! 



Bilde fra besøk på Duggurd, www.duggurd.no


Og her en ny oppskrift på en vidunderlig god leverpostei!  Kokken bak er en god venninne, som virkelig kan å lage nydelig mat!


Barnevennlig leverpostei ( forsøk på å legge meg nær den gule fra Stabburet smaksmessig)


500 gr lever ( jeg har brukt kylling eller kalv, begge har mild rund smak)
1 løk finhakket
1 fedd hvitløk
2 ss rosiner
1 ss arrowroot
2 ss fløte eller ferskmelk
2 ss gåsefett ( smør/ ghee vil nok fungere også)
1 ss eplesidereddik 
Noen klunker Madeira
Salt, pepper, allehånde, timian og en dæsj cajennepepper.



Metode:
Rens og skjær leveren i små biter. Fres i stekepanne sammen med finhakket løk, hvitløk og rosiner. Ha oppi krydder og noen klunker Madeira og stek i noen minutter slik at leveren enda er rosa inni. 
Ha leveren samt resterende ingredienser i en blender og kjør til det er helt glatt. Ha oppi passende krukke, bolle og sett kaldt. Kan og fryses.



Merk: Madeiraen kan sløyfes, men den gir en rund, søtlig smak som sammen med rosinene bidrar til å lage en kompleks, men samtidig mild nok smak til at barna elsker den, og for de som er bekymret for alkoholen, så dunster den hen under stekinga.